Lody okiem Szymona- Czy ser pasuje do lodów? Receptura!
Niezmiennie dużą popularnością cieszą się lody z użyciem różnego rodzaju serów białych. Smaki lodów oparte
Lody okiem Szymona- Stabilizatory do lodów.
Stabilizatory do lodów są produktami bardzo powszechnymi we współczesnym rzemiośle. Niektóre z nich składają się
Lody okiem Szymona Nowy (trudny) rok.
2022 rok będzie trudny dla wszystkich przedsiębiorców. Sporym obciążeniem z pewnością okażą się nowe daniny
Produkcja lodów lajkonik z tomkiem korfelem
Wspólnie z Tomkiem rozmawiamy o tradycyjnym krakowskim pieczywie bajglach i obwarzankach, o tym jak to
Lody okiem Szymona Nietuzinkowe smaki lodów.
W temacie lodów rzemieślniczych zdecydowanie nie wieje nudą. Producenci prześcigają się w propozycjach coraz ciekawszych
Produkcja lodów czekoladowych z Aurorą z „Blog czekolady”
Wspólnie z Aurorą porozmawiamy co znajdziecie na Blogu Czekolady, jak degustować czekoladę, oraz jak łączyć
Lody okiem Szymona Kwiaty, zioła i przyprawy w lodach.
Zamiast dokładać do witryny kolejne egzotyczne smaki lodów, wystarczy te dobrze znane nieco urozmaicić. Pomocne
Żurawina błotna z kefirem czyli BOMBA PROZDROWOTNA W FORMIE LODÓW
Wszystkim żurawina kojarzy się przynajmniej odrobinę ze zdrowiem. Często jest mylona z borówką leśną, a
Lody okiem Szymona Na upały najlepsze są sorbety.
Sorbety, czyli lody, których skład opiera się na owocach, wodzie i cukrze, najchętniej konsumowane są
Lody okiem Szymona Alkohol w produkcji lodziarskiej.
Piwo czy różnego rodzaju drinki to element wakacyjnego menu. Jest też coraz śmielej wykorzystywany na
Lody okiem Szymona URZĄDZENIA DO PRODUKCJI LODÓW.
Koszt zakupu specjalistycznych maszyn do produkcji lodów rzemieślniczych jest bardzo wysoki, jednak ich żywotność ocenia
Lody okiem Szymona JAJKO W ROLI GŁÓWNEJ.
Tradycyjna receptura przygotowania lodów zakłada obecność jaj. Czy to na pewno bezpieczny produkt? W okolicach
Wywiad z PAWŁEM MAŁECKIM.
Paweł Małecki- cukiernik, Mistrz Polski, kilkukrotny uczestnik międzynarodowych Mistrzostw Lodziarskich, osobowość telewizyjna, autor kilku książek
Surowce w produkcji lodziarskiej – mleko.
Do napisania tego tekstu, skłoniły mnie licznie pojawiające się pytania o surowce w lodziarstwie. Omówię
Lody okiem Szymona trendy 2021
Choć na początku nowego roku niczego nie można być pewnym, gdy tylko zrobi się ciepło,
Lodziarskie ABC – podstawowe surowce do produkcji
Co składa się na prawdziwe dobre lody? To nie tylko wysokiej jakości nabiał. Jaką rolę
Wywiad z MAGDĄ GESSLER
Słynna restauratorka, osobowość telewizyjna, a także „Królowa Lodów” opowie o swoim koncepcie lodów rzemieślniczych „Ice
Lodziarskie ABC
Sztuka lodziarskiego rzemiosła liczy tysiące lat. Z racji tego, używając w swojej cukierni lub lodziarni
Wywiad z Anną Pyszczek
Ania Pyszczek założycielka serwisu „HACCP DLA CIEBIE” odpowie dzisiaj na kilka pytań. Porozmawiamy o wymaganiach
Maszyny w produkcji lodowej- frezer
Sercem każdej lodziarni jest urządzenie nazywane frezerem, które służy do schładzania, mieszania, napowietrzania i zamrażania
Napowietrzenie lodów
Powietrze to najtańszy, ale i jeden z najważniejszych składników lodów. To właśnie ono sprawia, że
Receptura leśna jagoda- lody mleczne
Koniec Lipca to idealny czas, żeby wybrać się do lasu na jagody. Są one
Wywiad z Tomaszem Dekerem
Tomasz Deker- laureat licznych konkursów cukierniczych. Właściciel cukierni Tomasz Deker i brasserie Tu Mozna Marzyc
Czym są lody rzemieślnicze?
Produkty rzemieślnicze w Polsce przeżywają prawdziwy boom. Piwa craftowe (rzemieślnicze), sery, a nawet wędliny. Jak
Jak produkowane są lody?
Jak wygląda proces produkcji lodów rzemieślniczych? Czy jest trudny? Odpowiedz nie jest jednoznaczna. Sam proces
Maszyny w produkcji lodowej- pasteryzator
Pasteryzator jest pierwszym urządzeniem w cyklu produkcyjnym naszych lodów. Czy jest potrzebny? Do czego tak