14marOgólne, Profesjonaliści, WiedzaRaport- lody rzemieślnicze w PolsceWedług raportu „Lód, Desery Mrożone i Sorbety – Rynek w Polsce” opublikowanego przez firmę badawczą
25wrzMistrz Branży- felietony, Receptury, WiedzaLody okiem Szymona- Czy ser pasuje do lodów? Receptura!Niezmiennie dużą popularnością cieszą się lody z użyciem różnego rodzaju serów białych. Smaki lodów oparte
16marMistrz Branży- felietony, Profesjonaliści, WiedzaLody okiem Szymona- Stabilizatory do lodów.Stabilizatory do lodów są produktami bardzo powszechnymi we współczesnym rzemiośle. Niektóre z nich składają się
06lutMistrz Branży- felietonyLody okiem Szymona Nowy (trudny) rok.2022 rok będzie trudny dla wszystkich przedsiębiorców. Sporym obciążeniem z pewnością okażą się nowe daniny
05gruFilmy, WywiadyProdukcja lodów lajkonik z tomkiem korfelemWspólnie z Tomkiem rozmawiamy o tradycyjnym krakowskim pieczywie bajglach i obwarzankach, o tym jak to
24paźMistrz Branży- felietonyLody okiem Szymona Nietuzinkowe smaki lodów.W temacie lodów rzemieślniczych zdecydowanie nie wieje nudą. Producenci prześcigają się w propozycjach coraz ciekawszych
01paźFilmy, WywiadyProdukcja lodów czekoladowych z Aurorą z „Blog czekolady”Wspólnie z Aurorą porozmawiamy co znajdziecie na Blogu Czekolady, jak degustować czekoladę, oraz jak łączyć
25wrzMistrz Branży- felietonyLody okiem Szymona Kwiaty, zioła i przyprawy w lodach.Zamiast dokładać do witryny kolejne egzotyczne smaki lodów, wystarczy te dobrze znane nieco urozmaicić. Pomocne
19wrzRecepturyŻurawina błotna z kefirem czyli BOMBA PROZDROWOTNA W FORMIE LODÓWWszystkim żurawina kojarzy się przynajmniej odrobinę ze zdrowiem. Często jest mylona z borówką leśną, a
08wrzMistrz Branży- felietonyLody okiem Szymona Na upały najlepsze są sorbety.Sorbety, czyli lody, których skład opiera się na owocach, wodzie i cukrze, najchętniej konsumowane są
17sieMistrz Branży- felietonyLody okiem Szymona Alkohol w produkcji lodziarskiej.Piwo czy różnego rodzaju drinki to element wakacyjnego menu. Jest też coraz śmielej wykorzystywany na
11majMistrz Branży- felietonyLody okiem Szymona URZĄDZENIA DO PRODUKCJI LODÓW.Koszt zakupu specjalistycznych maszyn do produkcji lodów rzemieślniczych jest bardzo wysoki, jednak ich żywotność ocenia
03kwiMistrz Branży- felietonyLody okiem Szymona JAJKO W ROLI GŁÓWNEJ.Tradycyjna receptura przygotowania lodów zakłada obecność jaj. Czy to na pewno bezpieczny produkt? W okolicach
13marWywiadyWywiad z PAWŁEM MAŁECKIM.Paweł Małecki- cukiernik, Mistrz Polski, kilkukrotny uczestnik międzynarodowych Mistrzostw Lodziarskich, osobowość telewizyjna, autor kilku książek
26lutWiedzaSurowce w produkcji lodziarskiej – mleko.Do napisania tego tekstu, skłoniły mnie licznie pojawiające się pytania o surowce w lodziarstwie. Omówię
05lutMistrz Branży- felietonyLody okiem Szymona trendy 2021Choć na początku nowego roku niczego nie można być pewnym, gdy tylko zrobi się ciepło,
18styMistrz Branży- felietonyLodziarskie ABC – podstawowe surowce do produkcjiCo składa się na prawdziwe dobre lody? To nie tylko wysokiej jakości nabiał. Jaką rolę
06styWywiadyWywiad z MAGDĄ GESSLERSłynna restauratorka, osobowość telewizyjna, a także „Królowa Lodów” opowie o swoim koncepcie lodów rzemieślniczych „Ice
21gruMistrz Branży- felietonyLodziarskie ABCSztuka lodziarskiego rzemiosła liczy tysiące lat. Z racji tego, używając w swojej cukierni lub lodziarni
08wrzWywiadyWywiad z Anną PyszczekAnia Pyszczek założycielka serwisu „HACCP DLA CIEBIE” odpowie dzisiaj na kilka pytań. Porozmawiamy o wymaganiach
24sieUrządzeniaMaszyny w produkcji lodowej- frezerSercem każdej lodziarni jest urządzenie nazywane frezerem, które służy do schładzania, mieszania, napowietrzania i zamrażania
09sieProfesjonaliściNapowietrzenie lodówPowietrze to najtańszy, ale i jeden z najważniejszych składników lodów. To właśnie ono sprawia, że
31lipRecepturyReceptura leśna jagoda- lody mleczne Koniec Lipca to idealny czas, żeby wybrać się do lasu na jagody. Są one
24lipWywiadyWywiad z Tomaszem DekeremTomasz Deker- laureat licznych konkursów cukierniczych. Właściciel cukierni Tomasz Deker i brasserie Tu Mozna Marzyc
09czeWiedzaCzym są lody rzemieślnicze?Produkty rzemieślnicze w Polsce przeżywają prawdziwy boom. Piwa craftowe (rzemieślnicze), sery, a nawet wędliny. Jak
09czeWiedzaJak produkowane są lody?Jak wygląda proces produkcji lodów rzemieślniczych? Czy jest trudny? Odpowiedz nie jest jednoznaczna. Sam proces
02czeUrządzeniaMaszyny w produkcji lodowej- pasteryzatorPasteryzator jest pierwszym urządzeniem w cyklu produkcyjnym naszych lodów. Czy jest potrzebny? Do czego tak
14majOgólneWITAJCIE!Doskonale wiem, jak ciężko zdobyć rzetelną i wartościową wiedzę w temacie lodów rzemieślniczych, dlatego założyłem