Szkolenia grupowe
Jaki typ szkolenia cie interesuje?
Szkolenie średniozaawansowane (2 dni)
W 2023 roku zrezygnowałem całkowicie ze szkoleń podstawowych. Podstawy pracy w lodziarni zostały
zawarte w jednej z części szkolenia średniozaawansowanego. Osoby, które już produkują lody często
potrzebują „pakietu podstawowego”, aby uzupełnić wiedzę o surowcach oraz odświeżyć sobie
aktualną wiedzę.
Szkolenie przeznaczone dla osób rozpoczynjących przygodę z lodami jak i dla posiadającymi
doświadczenie produkcyjne Rzemieślników
Plan szkolenia:
Dzień I
- Proces produkcji lodów- pasteryzacja, dojrzewanie, frezowanie, hartowanie;
- Urządzenia w produkcji lodziarskiej, pasteryzator, frezer, urządzenie 2 w 1;
- Surowce i ich znaczenie w produkcji lodziarskiej;
- Lody mleczne- smaki podstawowe, techniki pracy z surowcem;
- Baza mleczna, jej odmiany i praca z pasteryzatorem w małej lodziarni;
- Praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy.
Dzień II
- Sorbety- skład i najczęstsze błędy w produkcji;
- Znaczenie cukrów w procesie bilansu;
- Bilans receptur lodowych;
- Praktyczne stosowanie bilansu lodowego;
- Tabela wartości do bilansów;
- Tabela wartości do bilansów;
Po szkoleniu Uczestnik potrafi: samodzielnie wyprodukować lody na bazie receptury
lodziarskiej, zna podstawowe zasady sztuki lodziarskiej, potrafi skorygować błędy w
recepturze, samodzielnie tworzy podstawowe receptury lodziarskie, potrafi korzystać z
tabeli do bilansowania i zna zasady bilansowania mieszanek lodowych.
Na szkoleniu uczestnik otrzymuje materiały szkoleniowe i pakiet 25 receptur do lodziarni.
Szkolenie zaawansowane (1 dzień) Lody funkcjonalne - do wyboru jedno szkolenie
Plan szkolenia:
Szkolenie I Lody bez dodatku cukru + lody proteinowe (1 dzień)
- Surowce używane w produkcji lodów funkcjonalnych;
- Oświadczenia żywnościowe i ich znaczenie w sprzedaży;
- Kaloryczność i parametry używanych słodzików SP (sweet power), AFP (aniti freezeing point);
- Podstawowa receptura na lody bez dodatku cukru;
- Podstawowa receptura na lody białkowe;rem w małej lodziarni;
- Obliczanie składników MAKRO w lodach.
Szkolenie II Lody wegańskie + lody z alkoholem (1 dzień)
- Surowce używane w produkcji lodów wegańskich;
- Oświadczenia żywnościowe- wege i jego znaczenie w sprzedaży;
- Kaloryczność i parametry używanych alkoholi SP (sweet power), AFP (aniti freezeing point);
- Podstawowa receptura na lody z alkoholem;
- Podstawowa receptura na lody wegańskie;
- Obliczanie składników MAKRO w lodach
Szkolenie III Variegatto do lodów (1 dzień)
- Surowce używane w produkcji variegatto;
- Termin przydatności, a smak polew;
- Kaloryczność i parametry używanych cukrów SP (sweet power), AFP (aniti freezeing point);
- Podstawowa receptura na vairegatto owocowe;
- Podstawowa receptura na variegatto czekoladowe
Po szkoleniu Uczestnik potrafi: samodzielnie wyprodukować lody funkcjonalne, zna
zasady znakowania żywności, potrafi policzyć MAKRO w lodach funkcjonalnych, zna
surowce używane w produkcji lodów funkcjonalnych.
Na szkoleniu uczestnik otrzymuje materiały szkoleniowe i pakiet 8 receptur do lodziarni.