Subscribe

Szkolenia grupowe

Jaki typ szkolenia cie interesuje?

Szkolenie średniozaawansowane (2 dni)

W 2023 roku zrezygnowałem całkowicie ze szkoleń podstawowych. Podstawy pracy w lodziarni zostały
zawarte w jednej z części szkolenia średniozaawansowanego. Osoby, które już produkują lody często
potrzebują „pakietu podstawowego”, aby uzupełnić wiedzę o surowcach oraz odświeżyć sobie
aktualną wiedzę.


Szkolenie przeznaczone dla osób rozpoczynjących przygodę z lodami jak i dla posiadającymi
doświadczenie produkcyjne Rzemieślników

Plan szkolenia:

Dzień I

  1. Proces produkcji lodów- pasteryzacja, dojrzewanie, frezowanie, hartowanie;
  2. Urządzenia w produkcji lodziarskiej, pasteryzator, frezer, urządzenie 2 w 1;
  3. Surowce i ich znaczenie w produkcji lodziarskiej;
  4. Lody mleczne- smaki podstawowe, techniki pracy z surowcem;
  5. Baza mleczna, jej odmiany i praca z pasteryzatorem w małej lodziarni;
  6. Praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy.

Dzień II

  1. Sorbety- skład i najczęstsze błędy w produkcji;
  2. Znaczenie cukrów w procesie bilansu;
  3. Bilans receptur lodowych;
  4. Praktyczne stosowanie bilansu lodowego;
  5. Tabela wartości do bilansów;
  6. Tabela wartości do bilansów;

Po szkoleniu Uczestnik potrafi: samodzielnie wyprodukować lody na bazie receptury
lodziarskiej, zna podstawowe zasady sztuki lodziarskiej, potrafi skorygować błędy w
recepturze, samodzielnie tworzy podstawowe receptury lodziarskie, potrafi korzystać z
tabeli do bilansowania i zna zasady bilansowania mieszanek lodowych.


Na szkoleniu uczestnik otrzymuje materiały szkoleniowe i pakiet 25 receptur do lodziarni.

Szkolenie zaawansowane (1 dzień) Lody funkcjonalne - do wyboru jedno szkolenie

Drugą formą szkolenia są szkolenia z produkcji lodów „funkcjonalnych”, a więc m.in.: lody wegańskie, lody bez dodatku cukru, lody z alkoholem, lody proteinowe, variegatto. Tego typu szkolenia są skierowane do konkretnego odbiorcy, który poszerza już posiadaną wiedzę lodziarską o kolejne etapy. Szkolenia te nie są wskazane na początek dla osób rozpoczynających przygodę z lodami.

Plan szkolenia:

Szkolenie I Lody bez dodatku cukru + lody proteinowe (1 dzień)
  1. Surowce używane w produkcji lodów funkcjonalnych;
  2. Oświadczenia żywnościowe i ich znaczenie w sprzedaży;
  3. Kaloryczność i parametry używanych słodzików SP (sweet power), AFP (aniti freezeing point);
  4. Podstawowa receptura na lody bez dodatku cukru;
  5. Podstawowa receptura na lody białkowe;rem w małej lodziarni;
  6. Obliczanie składników MAKRO w lodach.
Szkolenie II Lody wegańskie + lody z alkoholem (1 dzień)
  1. Surowce używane w produkcji lodów wegańskich;
  2. Oświadczenia żywnościowe- wege i jego znaczenie w sprzedaży;
  3. Kaloryczność i parametry używanych alkoholi SP (sweet power), AFP (aniti freezeing point);
  4. Podstawowa receptura na lody z alkoholem;
  5. Podstawowa receptura na lody wegańskie;
  6. Obliczanie składników MAKRO w lodach
Szkolenie III Variegatto do lodów (1 dzień)
  1. Surowce używane w produkcji variegatto;
  2. Termin przydatności, a smak polew;
  3. Kaloryczność i parametry używanych cukrów SP (sweet power), AFP (aniti freezeing point);
  4. Podstawowa receptura na vairegatto owocowe;
  5. Podstawowa receptura na variegatto czekoladowe

Po szkoleniu Uczestnik potrafi: samodzielnie wyprodukować lody funkcjonalne, zna
zasady znakowania żywności, potrafi policzyć MAKRO w lodach funkcjonalnych, zna
surowce używane w produkcji lodów funkcjonalnych.


Na szkoleniu uczestnik otrzymuje materiały szkoleniowe i pakiet 8 receptur do lodziarni.